Egy pityóka, egy murok... adománygyűjtés

Egy pityóka, egy murok... adománygyűjtés

     Idén is megrendezésre került október hónapban az Egy pityóka, egy murok... elnevezésű adománygyűjtés, a Páli Szent Vince Gyermekvédelmi központ számára.

Iskolánk diákjai segíteni szerettek volna, és ez így is lett, aktívan bekapcsolódtak az akcióba. Jó volt látni, hogy örömmel, némi büszkeséggel arcukon hozták és adták le adományaikat. Zacskókban, szatyrokban érkeztek az adományok, de ha összetöltöttük volna zsák, zsákok is megteltek volna. Mindenki lehetősége szerint hozott, ami otthonról jutott. Leginkább zöldséget, gyümölcsöt hoztunk, de tartós élelmiszerből is gyűlt, amivel reméljük segíteni tudtunk és egy kis örömet is szereztünk iskolás társainknak. Azt mi is tudjuk, hogy tanulni nem könnyű, és üres hassal pedig egyenesen emebertpróbáló feladat.

Azok pedig, akik elfelejtették, véleményünk szerint, jövőre nem fogják, mert látták társaikon milyen örömet jelent adni.

   Végezetül hálásak vagyunk, hogy részesei lehetünk ennek a megmozdulásnak, ugyanis idén is megtapasztalhattuk az érzést, hogy jó kapni, de még jobb adni. Épp ezért kívánom, hogy jövőre minél több diáktársunk megtapasztalja az adakozás örömét.

2019. október 30.                                                             Szeretettel,

a Köllő Miklós Általános Iskola Önkéntescsapata

 

Fő a biztonság

Fő a biztonság

            Minden év október 18-án, az Emberkereskedelem Elleni Küzdelem Világnapján, iskolánkban tájékoztatást nyújtunk a diákoknak rövid filmek, valamint a témát érintő plakátok, információs füzetecskék segítségével.

Célunk nem a riadalomkeltés, hanem óvatosságra, figyelmességre való intés.

                Ez alkalomból egy másik témát is érintettünk, mivel valamelyest kötődik az előzőhöz. Bár a múlt tanévben zajlott Iskola másképp héten is feldolgoztuk „Safe Book?” címen, a biztonságos internethasználat, egy visszatérő motívum, hiszen folyamatosan új kihívások elé állít bennünket.

                Az internet csodálatos eszköz. Nélküle sokkal nehezebb volna megismerni a világot, kapcsolatot tartani barátokkal és munkatársakkal, ráadásul az internet segít abban is, hogy hivatalos ügyeinket kényelmesen és gyorsan elintézhessük. A sok érdekesség mellett megannyi nagyszerű szórakozási és tanulási lehetőséget kínál. De az internet veszélyes is lehet. A hálózaton olyan emberek is fent vannak, akik más emberek, főleg gyerekek jóhiszeműségét, ártatlan kíváncsiságát használják ki. Ezekkel az emberekkel, vagy rosszindulatú eszközeikkel bárki bármikor találkozhat, amikor kinyitja e-mail fiókját, társasági oldalát.

           Ránk felnőttekre hatalmas felelősség hárul, annak ellenére, hogy technikai tudásban lehet, mindig egy lépéssel gyermekeink mögött vagyunk. Ám nem árt tisztában lenni az alapvető internetes biztonsági tudnivalókkal. Fontos, hogy gyermekeink ismerjék ezeket, ezért mondjuk el nekik a következőket:

  1. Soha, semmilyen körülmények között ne mondd el vagy mutasd meg másnak a felhasználói azonosítódat és a jelszavadat (még a barátaidnak se)!
  2. A képernyőn látható neved soha ne tartalmazzon személyes adatot, így például a születésnapodat, a hobbidat, lakhelyed vagy az iskolád nevét stb.!
  3. Soha ne küldj el e-mailben vagy csevegés közben személyes adatot (ez a saját adataidra és mások adataira egyaránt vonatkozik)!
  4. Ne ossz meg olyan fényképeket internetes ismerőseiddel, amelyek téged, a családtagjaidat vagy az otthonodat ábrázolják!
  5. Soha ne nyiss meg ismeretlen forrásból származó e-maileket! Megnyitás nélkül TÖRÖLD őket!
  6. Ha gonoszkodó, csúfolódó, fenyegető megjegyzéseket kapsz, ne válaszolj rájuk! Lépj ki az alkalmazásból, és szólj a szüleidnek!
  7. A világhálón közzétett információkat más is láthatja, ezért jól gondold meg, mit írsz le, és kinek küldöd el!
  8. Ne szervezz személyes találkozót az internetes ismerősöddel, „barátoddal”!
  9. Ugyanúgy viselkedj mindenkivel a neten, mint ahogyan azt a valóságban is tennéd!
  10. HA KÉTSÉGEID VANNAK: mindig kérj segítséget a szüleidtől! Ha bizonytalan vagy, jelentkezz ki, vagy zárd be az oldalt.

                Napjainkban egyre gyakrabban hallunk úgynevezett „internetes zaklatók” –ról, akik sértő vagy durva szöveges vagy képi tartalmakat küldhetnek az interneten vagy elektronikus eszközökön, például telefonon keresztül, hogy molesztálják, zavarba hozzák, megalázzák vagy fenyegessék kiszemelt célpontjukat. A zaklatás más formája lehet a jelszófeltörés, a személyazonosság ellopása és a zsarolás. Sok gyerek ugyanolyan valószínűséggel válik zaklatóvá vagy áldozattá. Fontos, hogy megbeszéljük, gyermekeinkkel hogyan kezelhetik az internetes zaklatást. Ha gyermeke az internetes zaklatás bármilyen formáját tapasztalja, fontos tudnia: a zaklatók kifejezetten azt várják, hogy a kiszemelt áldozat reagáljon. A zaklatóról nem szabad tudomást venni, mert a reagálás bármilyen formája csak súlyosbítja a helyzetet. Ha a zaklatás nem szűnik meg, a szülőknek az illetékes hatóságokhoz kell fordulniuk. Fontos, hogy minden üzenetet mentsenek, dátummal és időponttal együtt.

                Vigyázzunk magunk és társaink biztonságára!

(Forrás:https://privacy.thewaltdisneycompany.com/hu/biztonsagos-internethasznalat/)

A GYIMESI KIRÁNDULÁS

                 A GYIMESI KIRÁNDULÁS

Egy osztályközösségnek szüksége van olyan programokra, mely közelebb hozza egymáshoz a tagjait. Az osztályfönökünk éppen ezért érdekesebbnél érdekesebb programokat, kirándulásokat szervez osztályunk összekovácsolására.

Lassan három éve vagyok tagja ennek a remek kis családnak, az osztályunknak, és úgy gondolom, eddig ez volt a legélménydúsabb, legizgalmasabb kirándulás. Megnéztük az ezeréves határt. A hely csodálatos volt, a kilátás pedig káprázatos. Miután megpihentünk, utunkat a bobpálya felé folytattuk. Mindenki kipróbálta a kalandpályát, és izgalmasnak találta. Habár rengetegen voltak, akik eleinte nem merték kipróbálni, ennek ellenére legyőzték a félelmüket, mert ők is úgy akartak száguldozni, ahogyan a többiek tették. Nagyon nagy sebességgel jöttünk lefele. A kirándulás végére már senki sem akart hazamenni, hisz mindenkinek csodálatosan telt az egész nap.

Ez a kirándulás számomra egy örök élmény marad.

Tanulmányi kirándulásunk támogatói: Hargita Megye Tanácsa, Gyergyócsomafalva Község Polgármesteri Hivatala és a Köllő Miklós Általános Iskola.

Köszönjük támogatásukat!

                                                                  Király Hanna Márta

                                                                  VII.B osztályos tanuló

image002ee

Őszi barangolás Székelyföldön

Őszi barangolás Székelyföldön

2019. október 26-án, egy ködös reggelen indultunk útnak osztályfőnökünk kíséretében, hogy megismerkedjünk a „Barangoljunk Székelyföldön!” program keretében Sóvidék és Székelyudvarhely kevésbé ismert turisztikai nevezetésségeivel. Szerencsére a köd hamar búcsút intett nekünk, így a Bucsin-tető után már a napfényé volt a főszerep.

Legelőször a parajdi Só-szoros sószikláit csodáltuk (és kóstoluk) meg, majd meglátogattunk Korondon egy taplófeldolgozó műhelyt. Ott megfigyeltük, hogyan lesz a taplógombából táska, kalap vagy éppen asztalterítő. Az érdekes bemutató után Korond többi egyediségével is megismerkedtünk. Az Unicum-fürdő egyedülálló ásványianyag-tartalmával érdemelte ki nevét, a Csiga-domb pedig a „székely drágakő”, az aragonit bölcsőhelye, ahol még ma is képződik az ásvány. Megtekintettük az út másik oldalán található Aragonitmúzeumot is, ahol az ásványból készült dísztárgyak mellett az aragonitcsiszolás történetével is megismerkedhettünk. Utunkat Székelyudvarhely fele vettünk, közben megálltunk a Likas-kőnél egy-két mókás kép készítése erejéig. Kora délután értünk Udvarhelyre, ahol a Kováts Fényképészet sötétkamrájába is bekukucskáltunk, és régi fényképezőgépeket, régi előhívási technológiákat láthattunk. Rengeteg élményt szerzett az osztályunk.

A vidám hangulat végig jellemző volt a csapatra, és kiszámítottuk, hogy annyi egyéb érdekes helyre szeretnénk elmenni együtt a környékén, hogy legalább érettségiig lenne programunk.

A tanulmányi kirándulást Hargita Megye Tanácsa,  Gyergyócsomafalva Község Polgármesteri Hivatala és a Köllő Miklós Általános Iskola támogatta.

Köszönjük támogatásukat!

Domokos Márk Zoltán

 VII. A osztályos tanuló                                                                                                    

Így indult a tanév a Csalóka Óvodában...

Így indult a tanév a Csalóka Óvodában...

                Nagy örömünkre az idén is két csoport indult a Csalóka Óvodában, 17-17 gyerekkel, a Micimackó és a Napocska csoport, Novák Edina és Márton Magdolna óvónők vezetésével. A tanév mindig a beszoktatási időszakkal kezdődik, amikor legtöbb figyelmünket a újonnan érkezett kisóvodásokra fordítjuk és minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy megkönnyítsük az elválást a szülőktől. Tudjuk, hogy ez gyereknek, szülőnek egyaránt nagy lépés. Kis ovisaink az idei tanévben is sikeresen beszoktak az óvodába. Volt, aki első perctől nagy lelkesedéssel, szívesen jött, volt, aki kicsit sírdogálva nehezebben vált el a szüleitől reggelente, de végül minden gyerek megszerette az óvodát, óvodába járást.

                A Csalóka Óvodában nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek mellett a szülők is megismerjék, részesei legyenek az óvodai életnek. Ezért gyakran szervezünk olyan tevékenységeket, amelyek egy kis pluszt hoznak a mindennapjainkba és lehetőséget adnak a szülőknek is a részvételre. Mindkét csoport járt a Csiky kertbe, megcsodáltuk az őszi erdőt, terméseket gyűjtöttünk, megismerkedtünk különleges fákkal, bokrokkal, Csiki Csaba erdész bácsi vezetésével.

Részt vettünk a Smurd karaván balesetmegelőző programján, amelyben a gyerekek animációs kisfilmekből tanulhatták meg , hogyan viselkedjenek földrengés, tűz esetén.

Lehetőség szerint rész veszünk minden bábszínházon, bérletet is váltottunk a gyergyói Figura Stúdió gyermekelőadásaira.

Október 25-én megtartottuk a hagyományos Pityóka bálunkat, amely egy családos rendezvény. Az óvoda ilyenkor megtelik zsongással, jókedvű gyerekekkel és felnőttekkel. Rendezvényünk egész délután tart, kézműves tevékenységeket szervezünk,szórakoztató versenyjátékokat. A gyerekekkel mindig nagy örömmel készülünk erre az eseményre és meglepjük a szülőket egy rövid vásáros játékkal. Megtekinthetik a szülők a gyerekek őszhöz fűződő kiállított munkáikat is. A rendezvény záró mozzanata a bográcsban főtt pityókás tokány elfogyasztása, amit anyukák, apukák együtt készítenek az óvoda udvarán. Idén is nagyon jó hangulatban telt a Pityóka bálunk.

Az első félévben még megtartjuk a Márton napot, amit nyílt nap keretében szervezünk meg, délután pedig lámpásainkkal, énekszóval végigvonulunk a főutcán a templomig. Itt a Ferencz Antal plébános úr fogad bennünket és megáldja a gyermeket. Izgalommal várjuk a Mikulás bácsit is, aki minden évben ellátogat óvodánkba. Karácsonyra barkács délutánnal és közös sütögetéssel szoktunk készülni.

Reméljük, hogy minden gyerek megtalálja helyét az óvodánkban és jól érzi magát .

Köllő Miklós Általános Iskola -2016 Gyergyócsomafalva
Szerkeszti a H A R D I N F O