Október 18: az emberkereskedelem elleni harc világnapja

Október 18: az emberkereskedelem elleni harc világnapja

Az emberkereskedelem gyakran épp a szemünk előtt zajlik. Nap mint nap hallunk a hírekben mindenféle borzalmakról a témában: elrabolt gyermekek, érzelmileg vagy fizikálisan bántalmazottak, munkára vagy prostitúcióra kényszerítettek, stb.

Mindez nem csak távoli országokban történik, hanem sajnos hazánkban is…Az emberkereskedelem az egyik legjövedelmezőbb, 150 millárd dolláros üzletág napjainkban. A statisztikák szerint a világon 36 millió ember él modernkori rabszolgaként. Az emberkereskedelem elsősorban a fiatalokat, azon belül is a nőket és gyermekeket érinti.

  Ezen a napon világszerte felvonulásokat, tiltakozó megmozdulásokat szerveznek. Fontos megemlíteni a The Campaign A21 nemzetközi szervezet tevékenységét, ami próbálja felvenni a küzdelmet az emberkereskedelem ellen. Romániában az ANITP szervezet dolgozik az emberkereskedők leleplezésén, és segítséget nyújt az áldozatoknak.

Iskolánkban tájékoztatást nyújtottunk a diákoknak rövid filmek, valamint a témát érintő plakátok , információs füzetecskék segítségével. Célunk nem a riadalomkeltés, hanem óvatosságra, figyelmességre való intés volt. Bár reméljük, hogy ez szűkebb hazánkban nem történhet meg, mégis jó elővigyázatosan kezelni és nem közzétenni személyes adatainkat a világhálón. Ugyanakkor  a sokat emlegetett „cukros bácsi” jelenséget se hagyjuk figyelmen kivül, hiszen már környékünkön is lehettett hallani arról, hogy idegenek ajánlják magukat, kéretlen segítségüket a  gyerekeknek, fiataloknak .

Legyünk óvatosak ,figyeljünk magunkra és embertársainkra!

        Ambrus Ibolya tanárnő

Scoala Gimnaziala Köllő Miklós -2017 Ciumani
Realizat de H A R D I N F O