HOGYAN KÉSZÜL A MINDENNAPI KENYERÜNK? SÉTA AZ ÓVODÁNK SZOMSZÉDSÁGÁBA MÜKÖDŐ JÁNOSI PÉKSÉGBE

„Szántsunk földet, vessünk búzát, arassuk le, csépeljük le, őröljük meg, dagasszuk meg, süssünk cipót, lepényt, lángost hámm!”

         HOGYAN  KÉSZÜL  A  MINDENNAPI   KENYERÜNK?

SÉTA  AZ ÓVODÁNK  SZOMSZÉDSÁGÁBA  MÜKÖDŐ  JÁNOSI  PÉKSÉGBE

       „Óvodai nevelésünk célja, hogy a legteljesebb harmóniában a képességei csúcsára juttatni a gyermeket úgy, hogy tisztelet, szeretet, megbecsülés és bizalom övezze gyermeki személyiségét, kíváncsiságát,megismerésre vágyó törekvését. 
A kirándulások célja a felfedezés, megismerés, élményszerzés, tapasztalatgyűjtés.

FONTOS az óvoda és a család kapcsolatának erősítése, a szülők bevonása a  közös tevékenységekbe,sétákba.

A közösségi szellem tovább fejlesztése érdekében célunknak tűztűk ki megismerni a községünk intézményeit. Tapasztalatom, hogy a gyermekek és szülők is jól érzik magukat a közös kirándulásokon. Testközelből ismerkedhetnek meg a gyermekek olyan termelő intézménnyel ,ahol olyan termékekkel találkozhatunk ,amelyek a mindennapjaink részei.

A  mai gyermekekre jellemző az ,hogy mindig csak a végterméket látják és nem tudják ,hogy az hogyan készül.Nem is gondolunk bele ,hogy mennyire fontos ez nekünk ,hogy megvan a mindennapi kenyerünk s hogy ehhez képest mennyire keveset tudnak erről a gyerekeink.Ha megkérdezzük gyerekeinket honnan van a kenyér azt válaszolják ,hogy a boltból.Ezt korrekt válasznak is fogadhatjuk hiszen ezt látja a gyerek ,amig mást nem lát. Ahhoz ,hogy mást lásson szükségünk van a látogatásokra ,sétákra ,hogy bővüljenek ismereteink.

2016. november 15-én , látogatást tettünk a csomafalvi pékségbe betekintést nyerhettünk a Jánosi pékség mindennapjaiba.  A gyerekek nagyon várták ezt a napot,  sikerült a  gyermekeknek  örömet szereznünk.

Mikor megérkeztünk, az ott dolgozók kedvesen fogadtak, ahol már komoly munka folyt. Megfigyeltük,hogyan készül a finom házi kenyér.Megismerkedtünk a kenyér sütéshez szükséges  szerszámokkal, így:bevetőlapát,kiszedőlapát ,dagasztógép,kemencék ,a kenyér héjának lereszelésével és „ütögetésével” .A pékség tulajdonosai, nagyon lelkesen, kedvesen fogadtak,  megismerhettük a házi kenyér készítési mozzanatait.Sőt, amikor távózni készültünk meg is kináltak a friss házi kenyérrel. Nagy keletje volt  a levert kenyérhéj morzsácskáknak ,a gyermekek imádták ,nagy odaadással ropogtatták.

A kirándulásról élményekkel feltöltődve tértünk  haza a gyermekek, a szülők egyaránt. Úgy érzem, hogy mindenkit érdekelt,mindenki örömét lelte benne.

Köszönjük a pékség tulajdonosainak , dolgozóinak a kedves fogadtatást, türelmüket , odaadó segítségüket. amivel nagy örömet, maradandó élményt  szereztek nekünk.

Szeretettel: a „Csalóka” óvoda „MACI” csoportjának óvodásai ,a szülők és az óvónéni:BORSOS MARGIT-JOLÁN

GYERGYÓCSOMAFALVA

Scoala Gimnaziala Köllő Miklós -2017 Ciumani
Realizat de H A R D I N F O