„Szent Mártonnak ünnepén, égő lámpást viszek én. Világítson mindig nékünk, ahol járunk, ahol élünk”

„Szent Mártonnak ünnepén, égő lámpást viszek én.

Világítson mindig nékünk, ahol járunk, ahol élünk”

 

      A”Csalóka”   Óvoda mindkét csoportjában próbáljuk gyermekeink tevékenységét úgy szervezni, hogy kellemes várakozással éljék meg a közelgő ünnepeket. Maguk az ünnepségek a felnőttek és gyermekek számára az ünnepi előkészületekkel kezdődnek. Ezek az előkészületek a délelőtti foglalkozások keretében történnek. Itt kezdenek megismerkedni a gyermekek az ünnep lényegével, a hozzá kapcsolódó szokásokkal, hagyományokkal. Ez a Márton nappal kapcsolatban is így történt.. Ez az ünnep nem csak arra jó, hogy összehozza egy gyertyafényes sétára a közösséget, hanem arra is megfelelő alkalom, hogy a gyerekek tudását bővítsük és kreativitását megmozgassuk.

A hagyományőrzés elengedhetetlen része, hogy megismertessük az óvodásokat a népszokásokkal és az év ezen időszakára vonatkozó hiedelmekkel, jóslatokkal. Minden évben elmeséljük Szent Márton történetét a ludakkal: amikor el akart bújni püspökké választása elől, hogyan buktatták le a rejtőzködő Mártont a gágogó szárnyasok.

Fontos eleme a felkészülésnek a verstanulás és az ünnephez kapcsolódó énekek gyakorlása, ami fejleszti a memóriát, a szövegértést, valamit a ritmusérzéket. Szent Mártonnak az alakja nagy hatással van a gyerekekre. Jósága által fényt és meleget áraszt a szükségben és nyomorban szenvedő emberek felé. A lámpás, amit a gyerekek e téma keretében készítenek, az ő szeretetének a szimbóluma lesz. Ünnepnapja november 11-én van, egy olyan időszakban, amikor a természetben is nagy változásokat tapasztalnak a gyerekek.

Szent Márton személyében, a gyermek egy olyan katonával találkozik, akire nem a kegyetlenkedés jellemző, hanem a segítőkészség, a jószívűség, Isten és embertárs iránti szeretet. Örülünk, hogy egyre több szülő segíti munkánkat és kapcsolódik be óvodai programunk szervezésébe és lebonyolításába.

   November 11-én második  alkalommal került megrendezésre a Márton napi ünnep a”Csalóka „óvoda „Maci” és „Napocska” csoportjában. A jeles napon részt vettek az  óvodások ,szülők és a csoportvezető óvónők.

Hosszú előkészület előzte meg ezt a sikeres napot. Folyamatosan beszélgettünk a Márton-legendáról, megismertettük a gyermekeket Szent-Márton püspök élettörténetével, a személyét övező különböző mesés történetekkel, a nevéhez fűződő népszokásokkal, hiedelmekkel.. A gyermekek élvezettel, aktívan vettek részt a mindennapi tevékenységekben

 Mindkét csoportban délelőtt nyílt napot tartottunk. A szülőket is bevontuk a kézműves tevékenységekbe és szórakoztattuk őket mondókás, dalos Márton-napi műsorral. Hangulati lezárásként, este lámpás felvonuláson vettünk részt, a közösen elkészített lámpásokkal.
Az egész heti készülődésben a gyermekek feltöltődtek és izgalommal várták a felvonulást. .A Márton napi lámpás felvonulások a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt hivatottak hirdetni.

Erre az alkalomra a lámpásokat a gyerekek és szülők együtt készítik el a délelőtti

kézműves foglalkozás keretében, díszítik  a gyerekek és a kreatív anyukák, különféle Márton napi díszekkel, szimbólumokkal. Ilyenkor mozgalmas az élet az óvodába , készülnek a lámpások. ,fejdiszek ,libás bábok közösen a szülőkkel A program a gyermekek kreativitását fejlesztette, hisz mindenki maga készítette el a lámpását, és úgy díszítette, ahogy az neki tetszett. Ráadásul plusz értéke volt ennek a napnak, hogy a szülőkkel közösen tevékenykedtünk, ezzel is erősítve az Óvoda -Család kapcsolatot.

A sok ügyes kéz vágott, ragasztott, serényen készítették a felvonulás elengedhetetlen kiegészítőit. Büszkén mutatták az elkészült „műveket". Munkájukat libás jutalommal és emléklappal jutalmaztuk meg.

Felhívtuk a figyelmüket arra is, hogy a közmondás úgy tartja,hogy:  „aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik".

A jó hangulatunkat libazsíros kenyér falatokkal ,finom meleg teával tetőztük. A felhívásra: „Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik” mindenki szívesen látott hozzá a szülők által felkínált hagymás-libazsíros kenyér evéshez és az illatosra elkészített tea elfogyasztásához, hiszen az odaadással elkészített munka, az éneklés, mondókázás után ki is érdemelték.

 Sötétedéskor  az óvoda előtt gyülekezett a kis csapat ahol mindenki meggyújtotta a saját kis lámpásában lévő gyertyát és Márton napi dalokat énekelve elindultunk az utcán a templom felé felnőttek és gyerekek együtt., miközben lámpásaink fényei világítottak. A lámpákból ragyogó fény a jó cselekedet jelképe, amelyet Szent Márton napján minél több emberhez próbáltak eljuttatni a megemlékezők.

A templomnál Ferencz Antal plébános úr fogadott bennünket  nagy szeretettel,bementünk a templomba is ,majd körbe jártuk a templomkertet énekelve ,mondókázva.

Szent Márton példájára ,aki a köpönyegét félbe vágva felét a didergő koldusnak adta ,a gyermekek is szivesen törték ketté a kapott kekszet megosztva a mellettük álló társukkal,ezzel is jelképezve a felebaráti szeretetet.

 Ez az ünnep összehozta egy gyertyafényes sétára a közösséget és reméljük maradandó pozitív élménnyel távoztak mind a gyermekek, mind a szülők az ünnepségről. 

Hálás köszönettel tartozunk a szülők és gyerekeik fáradtságot nem ismerő munkájáért.

     „CSALÓKA” ÓVODA ÓVÓNŐI:  BORSOS  MARGIT-JOLÁN  és  MÁRTON   MÁRIA                                MAGDOLNA

Scoala Gimnaziala Köllő Miklós -2017 Ciumani
Realizat de H A R D I N F O