Orar

ORAR educatoare aici.

ORAR învățători aici.

ORAR profesori aici.

Hírszendvics, I. félév, 2016-2017

Hírszendvics

Szeptember

 • Szeptember 12.-én a csomafalvi iskolák és óvodák megnyitották kapuikat és csengőszóval hívták a kicsiket és nagyokat. A hagyományos szent mise után az igazgatónő ünnepélyesen köszöntött mindenkit, az óvodába és iskolába induló gyerekeket illetve a régi és új pedagógusokat is. Idén 35 kisdiák indult előkészítő osztályba és az új pedagógusok között köszönthettük Csoma Réka óvónőt, Balla Krisztina tanítónőt, Demeter Katalin magyar szakos tanárnőt és Nagy Csaba matematika-fizika szakos tanárt.
 • Szeptember 13.-án tűzoltó bemutatón vettek részt a kis- és nagyiskolások. A piactéren bemutatott tűzvédelmi előadás keretén belül arról kaptunk információkat, hogy miként kell viselkedni és cselekedni tűz esetén. Köszönjük a csomafalvi önkéntes tűzoltóknak és iskolánk kis tűzoltóinak a látványos felkészítőt.
  • A Székely Kultúra napját szeptember 22.-én ünnepeltük iskolánkban. Tódor Mária tanárnőnek és az általa felkészített diákoknak köszönhetően méltó módon emlékeztünk meg az ünnepről, Tamási Áron születésnapjáról. Az ünnepet a szavalatok, Tamási Áron időtálló mondásainak felolvasása, felcsíki tánc bemutatása és a székely himnusz közös eléneklése tette színessé, emlékezetessé.
  • Ebben a tanévben is, hagyományainkhoz híven, megemlékeztünk, Ambrus Ibolya és Csiki Zsófia angol szakos tanárnők vezetésével, az Európai Nyelvek Napjáról, amelynek világnapja szeptember 26.-án van.

Idén egy sokszínű, látványos könyvbemutatóval tettük emlékezetessé az ünnepet. Iskolánk folyosóját rendeztük át a bemutató helyszínének. A diákok hozhattak otthonról vagy a könyvtárból mindenféle idegen nyelvű könyvet vagy szótárt és ezeket csoportosítva nyelv szerint kiállítottuk. Idegen nyelvű dalokat hallhattunk szünetekben és a diákok osztály szintű illetve egyéni feladatokat kaptak ezen ünnep alkalmából. 

 • Szeptember `s do it! program keretén belül szemét gyűjtési akción vettünk részt. A falu különböző részeire mentünk osztályonként és nagy szorgalommal szedtük össze a sok szemetet, azt remélve, hogy munkánk eredménye sokáig látható lesz és mindenki vigyázni fog a tisztaságra!
 • Ebben a tanévben iskolánk bekapcsolódott a népszerű Boldogságóra programba. A tevékenység célja, hogy növelje a diákokban az önbecsülést és megerősítse azt, illetve, hogy elősegítse boldogulásukat a mindennapi életben. Elkészült a látványos Boldogságfal iskolánk folyosóján, a programot Kosután Laura tanácsadó vezeti.
 • Szeptember
 • A Maci és a Napocska óvódacsoportok a Jánosi pékségbe látogattak, ahol finom házi kenyeret kóstolhattak.

Október

 • Október 5.-én ünnepeljük a Nevelés és Pedagógus napot. Az V.-dik osztályosok, Ferenczi Julianna osztályfőnöknő szervezésével, minden pedagógusnak emlékezetessé tették ezt a napot egy néhány szép gondolattal és egy kis szimbólummal.
 • Október 7.-én megemlékeztünk, Tódor Mária tanárnő szervezésével, a 13 Aradi Vértanúról. Az alkalomhoz illő szavalatok és műsor tette az ünnepet meghitté és emlékezetessé.
 • Október 8.-án iskolánk diákjai mesemondó versenyen vettek részt, Demeter Katalin és Lőrincz Erzsébet tanárnő felkészítésével és kíséretével, Gyergyóditróban. Mint mindig, most is szép eredményekkel tértek haza, Domokos Márk második helyezést, Lukács Gergő harmadik helyezést, Bege Lóránd, Csata Roland és Csata Adorján pedig részvételi díjat kaptak.
 • Kovács Kamilla, IV.A. osztályos tanuló első lett a Környezetünk szépségei –Legendák és mondák világa Székelyföldön c. gyermekrajzversenyen.
 • Díjazták Hargita megye legjobban teljesítő diákjait .Az értékes könyvutalványokból jutott iskolánkba is: Domokos Márk, Kedves Anita
 • Október 21.-én az Emberkereskedelem elleni harc világnapján, Ambrus Ibolya tanárnő előadást tartott e témával kapcsolatosan és óvatosságra intett bennünket. Vigyázzunk magunkra és embertársainkra!
 • Október 28.-án az ,,Egy pityóka, egy murok…,, program keretén belül adományokat gyűjtöttünk a Páli Szent Vince Napközi Otthon számára. Már hagyománnyá vált ez a tevékenység, amelyet Antal Teréz iskolaigazgató kezdeményezett. A csomagokat nagy szeretettel készítettük és ajánlottuk fel az intézmény számára.
 • Október 28.-án, Tódor Mária tanárnő szervezésével, a VI. osztályosok a 1956-os forradalom évfordulójáról emlékeztek meg. Iskolánk vendége volt Vitéz Szilágyi Árpád, a Volt Politikai Foglyok Szövetségének elnöke, aki átélte az akkori kegyetlen bánásmódot, amelyet a börtönökben alkalmaztak a politikai foglyokkal szemben. A diákok hiteles és megdöbbentő információkkal gazdagodhattak, nagy érdeklődéssel figyelték a hallottakat.
 • Október 31.-én, Halloween nap alkalmából, diákjaink kreatív töklámpásai díszítették az iskola folyosóját.
 • A Csalóka Óvoda Napocska csoportja, idén első alkalommal, Pityóka bált szervezett, Márton Mária Magdolna óvónő szervezésével, amelynek keretén belül sok érdekes program és tevékenység került megszervezésre, a gyerekek és szülők számára egyaránt.
 • Októberben iskolánk diákjai, Tódor Mária tanárnő irányításával, a Holocaustról is megemlékeztek.
 • Matematika versenyre került sor ebben a tanévben először, a hagyományos Bolyai Matematika Csapatversenyre. Iskolánk diákjai szép eredményeket értek el, felkészítették őket Szilágyi János és Nagy Csaba matematika tanárok.

November

 • Novemberben került sor a hagyományos őszi nagytakarításra iskolánk udvarán. Nagy szorgalommal és ügyességgel dolgozott mindenki.
 • November második alkalommal került megrendezésre a Márton napi ünnep a Csalóka összes csoportjában. A jeles napon részt vettek az óvodások, szülők és a csoportvezető óvónők. Látványos és emlékezetes lámpás körmenet zárta az ünnepet.

Az óvodások Karácsonyi és Adventi vásárra is készültek, ősz búcsúztató foglalkozásokat tartottak, ahol közösen dolgoztak szülők és gyerekek. Sok, szépen és gondosan elkészített őszi kép, dekoráció, kopogtató, adventi koszorú, asztali dísz és egyéb látványosság lett a közös munka eredménye.

 • A Globális nevelés hete november 14-18.-a között volt, Ambrus Ibolya tanárnő vezetésével emlékeztünk erről, többek között az iskola udvarán levő pályán alkottunk, egymás mellé állva egy hatalmas béke szimbólumot.
 • November 17.-én került sor a 0-IV. osztályosok őszi szavaló versenye, amelyet Ács Magdolna és Nagy Zsuzsanna tanítónők szerveztek. Sok szép és ügyes szavalatot hallhattunk a diákoktól, akik egy kötelező és egy szabadon választott verset adtak elő.
 • November 18.-án a Diákönkormányzat, Csiki Zsófia tanárnő vezetésével megszervezte a hagyományos Gólyabált. 13 gólya állt színpadra és állta ki a próbatételeket, így bizonyítva, hogy ők is méltók a nagyiskolába való hivatalos” befogadáshoz. A műsor jó hangulatban zajlott, amelynek végén a zsűri döntése alapján ennek a tanévnek a gólyakirálynője Orbán Amanda és a gólyakirálya Szász Endre lett. Gratulálunk nekik és a többi gólyának is a bátorságért és kívánunk nekik tartalmas, vidám és eredményes éveket a nagy iskolában.
 • November 25.-én, Katalin nap alkalmával, iskolánk diákjai, Ferenczi Julianna tanárnő irányításával, színvonalas műsort mutattak be Borsika panzióban a jelenlévő időseknek.
 • November hónap folyamán, diákjaink osztály kirándulásokat illetve osztály bulikat szerveztek.
 • November 26.-án, Ferenczi Julianna tanárnő megszervezte 16. alkalommal a Ki mit tud? című magyarság történelmi és vallás vetélkedőt. 15 környékbeli iskolából érkező csapat mutathatta meg tudását a vetélkedőn, melynek fő témája az Irgalmasság volt. Minden csapat ügyesen dolgozott, ügyesen megbirkóztak a kapott feladatokkal, amelyért szép jutalmat és a zsűri részéről dicsérő szavakat kaptak.
 • Lezajlott a FÜRKÉSZ helyesirási verseny helyi szakasza, a továbbjutók lázasan készülnek a körzeti szakaszra.
 • Iskolánk ismét benevezett az Adj király katonát vetélkedőre.
 • November 17-én a napközi óvódásai múzeumlátogatásra jártak.
 • Iskola másképp az óvodákban november 21-25 között.
 • Adventi készülődés november 18-án az óvodákban.

December

 • December 5.-én, iskolánk névadójáról, Köllő Miklósra emlékeztünk. Ezen a napon hagyományosan, szobrász versenyt szervez iskolánk, amelynek eredményeként a kisszobrászok látványos munkákat alkotnak. Továbbá, az ünnephez kapcsolódó szavalatok és a híres szobrászművész életének bemutatása után, magyar, román, német és angol nyelven éneklünk dalokat, hogy az ünnep meghittebb és szebb legyen.
 • Mikulás alkalmával az osztályokban kisebb ajándékozások is vannak, titkos cetli húzással mindenki kap egy személyt, akinek gyümölcs és édességből álló csomagot készíthet.
 • A Karácsonyi ünnepekhez közeledve, elérkezik a várva-várt vakáció. Diákjaink az ünnephez illő dalokkal készülnek, és ezeket adják elő osztályonként, hogy lelkünket felkészítsék a közelgő ünnepekre. Az osztálytermekben a más meglévő adventi koszorú mellett, megjelennek a karácsonyfák is.

Ezúton is szeretnénk mindenkinek Áldott Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánni, emellett pihentető és élményekben gazdag vakációt is! 

XVI. Szavalóverseny

XVI. Szavalóverseny

2016. november 17-én került sor a Köllő Miklós Elemi Iskola XVI. Szavalóversenyére a Borsos Miklós Művelődési Otthon nagytermében, Nagy Zsuzsánna és Ács Magdolna tanítónők szervezésében.

A rendezvényt, ahol az elemi iskolásokon és tanítóikon kívül sok érdeklődő felnőtt is részt vett, Antal Teréz Iskolaigazgatónő nyitotta meg, kihangsúlyozva, hogy ez az eseményünk egybeesik a Magyar Nyelv Napjával.

A versenyre összesen 34 tanuló készült, osztályonként 3-4 tanuló, létszámtól függően. Kötelező versként egy-egy Zelk Zoltán verset hallhattunk, ezenkívül még egy általuk választott verset is kellett mondaniuk.

A szavalatokat háromtagú zsűri bírálta: Ferenczi Julianna, Csiki Zsófia és Demeter Katalin tanárnők.

A verseny három szakaszban zajlott:

-           az előkészítő osztályosok közül mindenki dicséretben részesült,

-           az első-másodikosok közül:

-           a harmadik-negyedik osztályosok közül :

A 34 résztvevő gyerek jutalmul oklevelet, könyvet és édességet kapott a tanítók módszetani körének jóvoltából, illetve egy-egy plüss állatkát vihetett haza Zrínyi Erika doktornő jóvoltából.

A rendezvény bemondói Bege Katinka és Szilágyi- Madarász Ágota  III. A. osztályos tanulók voltak.

Ács Magdolna tanító

Egy különleges Mikulás – nap

Egy különleges Mikulás – nap 

A Köllő Miklós megemlékezés és a Mikulás rendezvény a szobrászversennyel kezdődött, amin én is részt vehettem.

A szobrászverseny Köllő Miklós iskolánk névadója tiszteletére került megrendezésre. Reggel 9 órakor kezdődött.

Idén egy tág témát kaptunk: December.

A szobrunk dombormű kellett legyen. Kicsit félve, de annál nagyobb lelkesedéssel kezdtem ennek az ismeretlen technikának. A rajztanárnő mindenkinek segített kivitelezni az elképzelését. 11 órakor be kellett fejezni a műveinket. Ezután szünetben a tanárok és diákok tudtak szavazni a munkára.

            Az igazi ünnepség csak délután kezdődött el a kórus szép énekeivel.

Ezt követően a VIII.B osztályosok olvastak Köllő Miklós életéről és műveiről.

Majd különböző Mikulásos verseket hallhattunk a diákoktól.

Végül kihirdették a szobrászverseny díjazottait.

Az első Csata Kinga VIII. Osztályos tanuló lett. A második díjazottra várva meghallottam a nevemet, szemem felcsillant, széles mosollyal vettem át a díjamat, egy plüssmacit.

Büszkeség töltött el. A harmadik díjat pedig Csata Enikő VIII. osztályos diák vitte el.

Boldog vagyok, hogy utoljára is részt vehettem ezen a különleges rendezvényen.

Borsos Franciska

VIII.A osztály

Scoala Gimnaziala Köllő Miklós -2017 Ciumani
Realizat de H A R D I N F O